היתר בניה הוא שלב מהותי המחויב לפני תחילת הבניה. בלעדיו אין אפשרות חוקית להקים בית, מבנה ציבורי, מסחרי ואחר. ההיתר עצמו חייב לכלול את תוכנית הבניה, מפות המדידה כפי שהן נעשו על ידי מודד מקצועי ואישורים שונים שיתכן ויהיה בהם צורך (למשל מהנדס).
יש לעבור תהליך קבלת היתר בניה לפני בניה חדשה, בתהליך של הריסת מבנה קיים לצורך הקמת מבנה חדש, בשיפוץ הכולל תוספות ושינויים מבניים מהותיים (שינוי קירות תומכים, שינויים ויזואליים הנראים מבחוץ ועוד) וכן בתהליך של שינוי ייעוד המבנה הנוכחי. כל הליך שכזה יתבצע מול הרשות המקומית אשר אחראית לפקח על הבניה.
תהליך קבלת היתר בניה – שלב אחר שלב
תהליך הוצאת היתר הבניה הוא חלק בלתי נפרד מהבניה עצמה. בתחילה יש להקפיד על תכנון המותאם גם לדרישות האישיות וגם לדרישות הבניה המקומיות ולאחר מכן יש לפעול עם כל אנשי המקצוע כדי שאפשר יהיה להתחיל בבניה.
- תיאום אנשי מקצוע – אי אפשר להגיש בקשה להיתר בניה ללא הסתמכות על גורמים מקצועיים. את תוכניות הבניה צריך להכין מהנדס או אדריכל כשאנשי מקצוע אלו צריכים להיות אחראיים גם על פיקוח בשלבים שונים של הבניה וזאת בהתאם לתקנות.
- הוצאת מידע תכנוני – כל רשות מקומית יכולה לקבוע כללים שונים בכל הנוגע לתהליכי ואישורי הבניה (למשל קו אפס). יש להוציא את המידע התכנוני, להבין את זכויות הקרקע ואת התנאים הנדרשים להוצאת ההיתר וזאת לפני תכנון המבנה.
- תכנון אדריכלי – יש לציין כי מהנדס יכול להיות הגורם המתכנן של הבית וכי בכל מקרה תהיה דרישה של מהנדס שיחתום על תוכניות הבניה. התכנון האדריכלי מתייחס לנראות הכללית של המבנה כשהוא חייב להביא בחשבון מגבלות מקומיות וכללים הנדסיים וחומריים.
- הגשת בקשה להיתר – בעבר היה צורך להגיע באופן פיזי אל הוועדה המקומית ולהגיש את המסמכים השונים. היום במקומות רבים אפשר להגיש בקשה להיתר גם באופן מקוון אך יש לבדוק את התנאים ואת הדרישות של הרשות המקומית.
- אישור בוועדה – בשלב זה הוועדה המקומית היא זו שצריכה לבצע את העבודה וכל שיש לעשות הוא לחכות לתשובה ולקבלת אישור הבנייה המיוחל. במידה והוועדה תראה לנכון שיש צורך היא תבקש מסמכים משלימים או תעיר נקודות על התוכניות ויהיה צורך לשנות אותן.
- תשלומים – רגע לפני קבלת ההיתר תצא דרישת תשלום עבור אגרות שונות הקשורות בתהליך הבניה. הרשות המקומית יכולה לקבוע את ההיטלים השונים וזאת בכפוף לחוק כמובן ולא באופן שרירותי לכל פרויקט.
- תחילת העבודה – ברגע שהתוכניות אושרו וישנו היתר בניה ביד אפשר להתחיל את עבודת הבניה. במקומות שונים יתכן שתהיה הגבלה לזמן בו יהיה צורך לבנות את השלד ורצוי לוודא זאת מבעוד מועד, כבר בשלבים הראשונים של התכנון.